Tue. Dec 6th, 2022

UGC NET Question Paper – 2(2005 June) in Library and Information Science

For PDF Click here

Library Science UGC NET Paper – 2 (2005 June)

1. The fundamental equation of Information Science has been put forward by:
(A) Michael Buckland
(B) Robert Brooks
(C) Marc Porat
(D) Wersig Gernot

Answer: (B
2. Source, Message, Transmitter and receiver are the components of communication model
developed by:
(A) Shannon – Weaver
(B) Schramm
(C) Lasswell
(D) George Gerbner

Answer: (A)
3. Who said that Knowledge is of two kinds? We know a subject ourselves or we know where we can find information about it?
(A) S.R. Ranganathan
(B) W.C.Berwick Sayers
(C) Samuel Johnson
(D) H.E.Bliss

Answer: (C)
4. The acronym for Association for Information Management is :
(A) IAMA, (B) AIM, (C) ASLIB, (D) IIM

Answer: (C)
5. Census Atlas National Volume is an example of _________ Atlas:
(A) Local, (B) Historical, (C) Demographic, (D) Anthropological

Answer: (C)

6. COMPENDEX is the on-line Database on the subject :

(A) Physics

(B) Commerce and Export

(C) Analytical Chemistry

(D) Engineering
Answer: (D)


7. Routing of periodicals is :

  1. SDI
  2. indexing service
  3. abstracting service
  4. CAS

Answer: (4)

8. The subject “Research Methodology” has been formed by which of the following modes?
(A) Fusion
(B) Distillation
(C) Fission
(D) Loose Assemblage

Answer: (B)
9. Boolean Logic was propounded by :
(A) B.C.Wickery, (B) S.C.Bradford, (C) J. Buckland, (D) George Boole

Answer: (D)

10. “IMCE” Stands for :
(A) International Meeting of Cataloguing Experts

(B) International Meeting of Computer Experts

(C) International Meeting of Communication Experts

(D) International Meeting of Classification Experts
Answer: (A)

11. An indispensable function of Thesaurus is :
(A) Knowledge representation

(B) Problem Solving

(C) Representation of relationship between concepts

(D) Knowledge Engineering
Answer: (C)

12. “Book Number” helps in :
(A) Individualising the book within the same class number

(B) Individualising the book among the books with same authors

(C) Individualising among the books with same year of publication

(D) Knowing the subject of the book
Answer: (A)

13. The library budget prepared without considering the previous years budget is :
(A) Zerobased Budget

(B) Performance Budget

(C) Line item Budget

(D) Lumpsum Budget
Answer: (A)

14. The abbreviation MB to state the storage capacity refers to :
(A) Mega bytes

(B) Million bits

(C) Million bytes

(D) Mega bits
Answer: (A)

15. Data about data is known as :
(A) Micro Data

(B) Database

(C) Metadata

(D) Databank
Answer: (C)

16. The concept of Micro photography was developed by :
(A) Johan Gutenberg

(B) Chester Cardson

(C) John Benjimen Dancer

(D) Ohi Battle
Answer: (C)

17. Which among the following is a digital library software used in the creation of an inhouse digital library :

(A) LIBSYS

(B) Greenstone

(C) Alice for Windows

(D) Micro CDS / ISIS
Answer: (B)

18. SSDC referred to the National Documentation Centre now known as :
(A) DESIDOC

(B) SENDOC

(C) NISCOM

(D) NASSDOC
Answer: (D)

19. Annual Convention of INFLIBNET organised to discuss the progress of the library automation and library services is known as :

(A) ISCON

(B) NACLIN

(C) CALIBER

(D) INFONET
Answer: (C)

20. Formulation of Research Hypothesis implies :
(A) Creating a legal basis for research

(B) Enunciation of Postulates

(C) Enumeration of Canons

(D) Formation of tentative generalization
Answer: (D)

21. The Study of Epistemology deals with :
I. Modes of formation of subjects II. Classification of Knowledge III. Cataloguing of composite books IV. Origin, Source and nature of Knowledge In the types of items, there may be more than one answer. Identity the correct combination :

(A) I and II are correct

(B) II and III are correct

(C) I, II and III are correct

(D) II and IV are correct
Answer: (D)

22. The Compact Disk is conceptually referred to as :
I. Magnetic Storage II. Compact Storage III. Optical Storage IV. All the above In the type of items, there may be more than one answer. Identity the correct combination :

(A) I , II and III are correct

(B) II and III are correct

(C) I and III are correct

(D) II and IV are correct
Answer: (B)

23. Match the following :
List – 1 List – 2 Abbreviations Meaning

I. Ibid a. See

II. Loc. cit. b. Previously cited

III. Op. cit c. Same reference cited immediately above

IV. Vide d. The same place cited

Codes :

(A) I – a, II – b, III – c, IV – d

(B) I – b, II – a, III – d, IV – c

(C) I – c, II – d, III – b, IV – a

(D) I – d, II – c, III – a, IV – b
Answer: (C)

24. Match the following:
List – 1 List – 2 Types of users of information Purpose of use of information

I. Students a. Decision Making

II. Professionals b. To impart Knowledge

III. Government Officials c. To prepare for the course programme

IV. Teachers d. To pursue their respective vocation

Codes :

(A) I – c, II – d, III – a, IV – b

(B) I – d, II – a, III – b, IV – c

(C) I – c, II – c, III – d, IV – a

(D) I – b, II – b, III – c, IV – d
Answer: (A)

25. Match the following:
List – 1 List – 2 Writing Materials Place of Origin

I. Clay Tablet a. Algeria / Babylonia

II. Palm Leaves b. Egypt

III. Paper c. Ninveh

IV. Papyrus d. China

                        e. India

Codes:

(A) I – c , II – b , III – a , IV – c

(B) I – d , II – e , III – a , IV – c

(C) I – c , II – e , III – d , IV – b

(D) I – c , II – b , III – a , IV – d

Answer: (C)

26. Match the following:
List – 1 List – 2 Database Supplier

I. ERIC a. American Chemical Society, USA

II. C A Search b. Bowker & Saur London

III. Books in Print c. R R Bowker USA

IV. LISA d. National Institute of Education, USA

Codes :

(A) I – d, II – a, III -c, IV – b

(B) I – d, II – b, III – a, IV – c

(C) I – b, II – c, III – a, IV – d

(D) I – a, II – d, III – b, IV – b
Answer: (A)

27. Match the following :
List – 1 List – 2
I. ILRC (Inter Library Resource Centre) a. Science and Technology
II. NISSAT b. Indexing Service
III. Journal of Librarianship c. UK
IV. INIS Atomindex d. Delhi
Codes :
(A) I – a, II – b, III – b, IV – c
(B) I – b, II – c, III – a, IV – d
(C) I – d, II – a, III – c, IV – b
(D) I – c, II – d, III – d, IV – a
Answer: (C)

28. Match the following :
List – 1 List – 2
I. POPSI a. P M Roget
II. Citation Indexing b. H P Luhn
III. Key word Indexing c. Eugene Garfield
IV. Thesaurus d. G. Bhattacharyya
Codes :
(A) I – b, II – d, III – a, IV – c
(B) I – c, II – d, III – a, IV – b
(C) I – d, II – c, III – b, IV – a
(D) I – a, II – b, III – d, IV – c
Answer: (C)

29. Match the following:
List – 1 List – 2
I. DDC a. J.D. Brown
II. Expansive Classification b. H.E. Bliss
III. Subject Classification c. Melvil Dewey
IV. Bibliographic classification d. C.A. Cutter
Codes :
(A) I – b, II – d, III – c, IV – a
(B) I – c, II – b, III – a, IV – d
(C) I – a, II – b, III – d, IV – c
(D) I – c, II – d, III – a, IV – b
Answer: (D)

30. Match the following :

List – 1 List – 2 Technical Terms Meaning

I. Thesaurus a. Collection of programmes for the Computer System

II. Windows b. A revolving Disc on which data is stored

III. Microprocessors c. A graphical user interface created as DOS Extension by Microsoft

IV. Software d. A multi user Operating System

e. A classified dictionary of synonyms

Codes :

(A) I – b, II – d, III – c, IV – a

(B) I – c, II – e, III – a, IV – d

(C) I – e, II – c, III – b, IV – a

(D) I – c, II – d, III – a, IV – b

Answer: (C)

31. Match the following :

List – 1 List – 2

I. Browser a. Google

II. Operating System b. ‘ C ’

III. Programming Language c. Internet Explorer

IV. Search Engine d. Windows

Codes :

(A) I – a, II – c, III – b, IV – d

(B) I – c, II – b, III – d, IV – a

(C) I – c, II – d, III – b, IV – a

(D) I – d, II – b, III – c, IV – a

Answer: (C)

32. Match the following :

List – 1 List – 2

I. INIS a. Ohio

II. AGRIS b. Delhi

III. OCLC c. Vienna

IV. NICNET d. Rome

Codes :

(A) I – c, II – a, III – b, IV – d

(B) I – b, II – d, III – c, IV – a

(C) I – d, II – c, III – a, IV – b

(D) I – c, II – d, III – a, IV – b

Answer: (D)

33. Match the following :

List – 1 List – 2

I. Observation (Senses) a. Knowledge

II. Organization (Logical Relation) b. Data / Ideas

III. Learning and Assimilation c. Wisdom

IV. Judgement Correlation d. Information

(application of content)

Codes :

(A) I – d, II – a, III – c, IV – b

(B) I – c, II – b, III – d, IV – a

(C) I – a, II – c, III – b, IV – d

(D) I – b, II – d, III – a, IV – c

Answer: (D)

34. Match the following :

List – 1 List – 2

I. Mysticism a. Y7

II. Useful Arts b. Y

III. Sociology c. ∆

IV. Anthropology d. M

Codes :

(A) I – c, II – d, III – b, IV – a

(B) I – d, II – b, III – c, IV – a

(C) I – b, II – c, III – d, IV – a

(D) I – a, II – d, III – c, IV – b

Answer: (A)

35. Assertion (A) : Library cooperation is the prime need of the day.
Reason (R) : It is impossible for an individual library to meet all the requirements of its users.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Answer: (A)

36. Which one of the following pairs is NOT correctly matched?
(A) The difference between the highest and lowest values of a variable

…………….. Range.

(B) The value of a variable which divides the area under the frequency curve into

two equal parts …………………………….. Median.

(C) The result when the sum of all the items in the series is divided by the number of

items in the series …………………. Mean.

(D) The value of a variable for which the frequency is maximum …………… Probability.

Answer: (D)

37. Assertion (A) : Arrangement of documents by subject will satisfy more users.
Reason (R) : Many users search for documents by title.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true
Answer: (B)

38. Assertion (A) : A special library serves a specialist clientele.
Reason (R) : The collection of special library is relatively narrow in scope

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true
Answer: (A)

39. Assertion (A) : Copyright Act safeguards the interest of the author.
Reason (R) : This Act is essential to maximise the circulation of documents.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true
Answer: (C)

40. Arrange the following classification schemes according to the year of publication use
the code below : I. Color classification II. Dewey Decimal Classification III. Bibliographic Classification IV. Subject Classification

Code :

(A) II , IV , I , III

(B) III , II , I , IV

(C) I , IV , III , II

(D) IV , II , III , I
Answer: (A)

41. Identify the correct chronological order in which they were setup :

(A) NASSDOC, RRRLF, DRTC, INSDOC

(B) RRRLF, INSDOC, NASSDOC, DRTC

(C) INSDOC, DRTC, NASSDOC, RRRLF

(D) DRTC, INSDOC, NASSDOC, RRRLF

Answer: (C)

42. Arrange the following units of storage capacity in increasing order of magnitude. Use
the code given below : I. Gigabyte II. Kilobyte III. Terabyte IV. Megabyte

Code :

(A) IV, II, III, I

(B) I, III, II, IV

(C) III, IV, I, II

(D) II, IV, I, III
Answer: (D)

43. Based on the years of establishment arrange the following in chronological order. Use the code given below : I. ASLIB II. ALA III. ILA IV. IFLA

Code :

(A) III, IV, II, I

(B) I, IV, III, II

(C) II, I, IV, III

(D) IV, I, III, II
Answer: (C)

44. Identify the correct order in which the commissions were set up. Use the code given
below : I. Roy Committee on State Universities Review II. Radhakrishnan Commission on Education III. Kothari Commission on Education IV. Mudliar Commission of Secondary Education

Code :

(A) I, IV, III, II

(B) IV, III, I, II

(C) III, II, I, IV

(D) II, IV, III, I
Answer: (D)

45. Arrange the following components in order in which they were used in computers.
Use the code given below : I. Transistors II. Vaccum Tubes III. Large Scale Integrated Circuit IV. Very Large Scale Integrated Circuit

Code :

(A) I, III, II, IV

(B) II, I, III, IV

(C) II, III, IV, I

(D) IV, I, III, II
Answer: (B)

By NTAUGC

Leave a Reply

Your email address will not be published.